24 yıllık tecrübeyle Ön Lisans programlarından Lisans programlarına binlerce öğrenci yerleştirdik, binlerce öğrencinin hayatı değişti. DGS'yi kazanmak için gerekli adımlara harfiyen uyuyoruz. Gerisi kendiliğinden geliyor zaten:
DGS için Herhangi Bir Kurs Almama Gerek var mı?
Sayısal netlerin çok belirleyici olduğu bölümlerde hayır, gerek yok. Çünkü çok az Türkçe netiyle (sayısal netlerin yüksek olması şartıyla) tavan puanlar alınabiliyor.
Bu bölümlerde tavan puan yapan arkadaşların da zaten yeteri Türkçe neti çıkaracak kadar birikimleri oluyor.
Sayısal ortalaması yükselir ve sayısalda ortalama netler çıkmaya başlarsa (ALES'teki gibi) o zaman Türkçe netlerinin belirleyiciliği artar ve Türkçe için, matematikte olduğu gibi daha özel bir hazırlık gerekebilir.
EŞİT AĞIRLIK ve SÖZEL bölümler için Türkçe kursu elbette faydalı olacaktır çümkü sınava donanımlı girenlerin sayısı artmakta ve bu da ortalamayı yükseltmektedir.
DGS Online Eğitim Alırsam Türkçe için Başka Bir Kursa İhtiyacım Olacak mı?
Kesinlikle HAYIR!
Dersler başladıktan 2-3 hafta sonra geldiğiniz noktada bunun kararını net olarak verebilirsiniz.
Derslerin Tamamı CANLI DERS formatında mı?
Evet.
Ayrıca, ders kayıtlarını VİDEO FORMATINDA da izleyebilirsiniz.
Basılı Yayın Gönderiyor musunuz?
Hayır.
Çok fazla soru çözüyoruz, çözdüğümüz bu soruların basılı formatını almayı düşünürsek kurs ücreti kadar meblağ tutar. Dolayısıyla kurs ücretini çok düşürmek için online materyal kullanıyoruz.
Fakat yayınlarımızdan ayrıca almak isteyen arkadaşlarımıza yayın konusunda indirim sağlayabiliyoruz.
Nokta Atışı, Tüyo, Taktik, Teknik, Şifre vs. Soru Çözüm Yöntemleri Anlatıyor musunuz?
Kesinlikle HAYIR! Böyle bir arayışınız, beklentiniz varsa yanlış sayfadasınız.
Konunun özü kavranmadan sorularda kalem oynatmanız mümkün değildir. Taktik, teknik, kısa yol yaklaşımlarının sonu hüsrandır.
Biz derslerde, gelebilecek her soruyu çözdürebilecek temelleri kavratırız. Derslere katılan arkadaşlarımız değil soru çözmek, konuyu anlatabilecek kadar konuların mantığını kavrarlar.
Kolaycı yaklaşımlar Youtube kanallarında ve özellikle seçilmiş sorular ile yapılan gösterilerden öteye gitmez.
Sınavlarda ya da sınava çok az kala deneme sınavlarında sözü edilen KOLAYCI YAKLAŞIMLARDA HÜSRANA UĞRAYANLAR, yine dönüp dolaşıp işin mantığını kavrama çabasına girer ve genellikle de BİZİM GİBİ DÜŞÜNEN ve ÇALIŞAN HOCALARIN PEŞİNE DÜŞERLER.
YIL SONU KAMP programlarındaki arkadaşlarımızın yarısından fazlası bu şeilde kamplara katılmaktadır.
Ve ne yazık ki kamp programlarında (dil bilgisi ve sözel mantıkta hatırı sayılır yol alsak da) paragraf konusunda çok fazla yol ketedilememekte, çok geç kalınmış olunmaktadır.
Youtube kanallarında izlediğiniz taktikleri, kısa yolları, şifreleri vs. vs. mutlaka ÖSYM sorularında deneyiniz. Ama sınavdan çok çok önce...
PARAGRAF Konusunda Nasıl Bir Yol izlemeliyim?
En çok sorulan sorulardan biridir. Bu soruya kısa yollu cevap vermek çok zor. Fakat buna yönelik ONLINE SEMİNER ve ATÖLYE çalışmalarına mutlaka katılınız.
PARAGRAF, şu anda Türkiye’de yapılan tüm sınavlarda, Türkçe alanındaki EN BÜYÜK SORUNDUR.
Ve bu konu, eğer okuduğunu anlamada temel sıkıntılar varsa, sadece ders dinlemekle, video izlemekle ya da "GÜNDE ŞU KADAR SORU ÇÖZ!" önerileriyle çözülecebilecek bir sorun değildir.
Anlam bilgisindeki eksiklikleri gidermek, hız ve performans kazanmak uzun ve zorlu bir süreçtir ve tahmin edebileceğinizden çok daha zor bir iştir.
Paragraf konusunda tek odağımız, OKUNANLARIN ANLAŞILMASI üzerinedir.
DGS Türkçe Kursları Çok Az ya da Ders Saatleri Çok Düşük?
Bunun nedeni de yukarıda açıklandı. Türkçe için belirli bölümlerin dışında kurs alınmasına gerek kalmaması, genel bilgi ve altyapı ile yeterli oranda Türkçe neti elde edilebilmesi, elbette DGS Türkçe kursu talebini düşürmektedir.
Ya da "DGS Türkçe Kursumuz Yok?" dememek, Türkçe-Matematik ikilisini ayırmamak için bir Türkçe paketi açılmakta fakat bu da DGS'de Türkçeye ihtiyacı olanlar için DOYURUCU BİR PROGRAM ortaya koyamamaktadır.
DGS ile ALES Birbirine Yakın Sınavlar mı?
Bu soruya iki şekilde cevap verelim:
Önceki yıllarda (8-10 sene öncesine kadar) genel olarak zorluk düzeyleri çok fark etmiyordu. Sadece ALES'in Sözel ve Sayısal bölümleri "Söz-1 / Söz-2" ve "Say-1 / Say-2" şeklinde iki bölümden oluştuğu yıllarda Say-2 bölümünün, ortalamanın üstünde bir zorluğu vardı.
ALES'te bu uygulamadan vazgeçildi ve ALES de tıpkı DGS gibi "Sözel" ve "Sayısal" olmak üzre iki bölüme düşürüldü. Bu formatın genel olarak birbirine yakın olduğu söylenebilir.
Fakat ALES'in, son 2-3 seneki Türkçe sorularında önceki yıllardaki ALES'lere ve DİĞER SINAVLARA GöRE hatırı sayılır bir zorluğu olduğunu görüyoruz.
Bu da, giren kitlenin çok farklı bölümlerde LİSANS MEZUNU olması ve sınavın sonucuna göre AKADEMİK PERSONEL olarak görev yapacak olması bakımından gayet doğaldır.
Ayrıca, ALES'te çıkan metinlerin (diğer sınavlara oranla daha fazla) AKADEMİK YAYINLARDAN ALINMASI sınavın ayırt edici olmasına çalışıldığının da göstergesidir.
Format açısından ÖSYM'nin yaptığı sınavlar arasında birbirine bu kadar benzeyen iki sınav daha yoktur. Soru sayıları zaman zaman farklılaşsa da DGS ve ALES'in bölümleri, soruların dizilimi, SÖZEL MANTIK SORULARININ sorulma şekli vs. neredeyse aynıdır.
Mesela, SADECE BU İKİ SINAVDA DÜZENLİ VE BLOK OLARAK sorulan soru tipleri (kesin yargı, cümle kurma gibi) vardır ve bu soruların yerleri dahi aynıdır.
Bu nedenle ALES'e gireceklere DGS, DGS'ye gireceklere ise ALES soruları çözdürülür ve MUTLAKA YAPILMASI GEREKEN BİR UYGULAMADIR.
DGS & ALES Öğrencileri Aynı Grupta Hazırlanabilir Mi?
Aslında bunun cevabı yukarıdaki soruda verildi. Her iki gruba da aynı çalışmalar yaptırılır, aynı sorularla sınava hazırlanır.
Buradaki tek sıkıntı sınavlara hazırlanma periyorları farklı olduğu için, programı bitirme sürelerinin farklı olmasıdır.
ALES programları paket program (başla-bitir) şeklindedir ve daha kısadır. DGS hazırlık ise yıla yayılan bir programdır. Fakat genel anlamda aynı konuları aynı şekilde görmelerinin hiçbir olumsuz yanı yoktur. Mesela DGS ve ALES öğrencilerinden oluşan bir gruba bunu söylemeseniz dahi, her öğrenci, diğerlerinin kendisiyle aynı sınava girdiğini (DGS ya da ALES) düşünecektir. Çünkü sunum formatı tektir.
Hatta, KPSS'de Dil Bilgisi konularını çıkarırsanız KPSS, ALES ve DGS konuları, ders notları, anlatma tarzları, kitle profili BİRE BİR AYNIDIR.
DGS Konuları Ne kadar Sürede Biter?
DGS Sözel Bölümünde Ünite Sayısı çok azdır:
Bu kadar.
Piyasa bazı yayınlarda ANLATIM BOZUKLUĞU ünitesinin alındığını görüyoruz. Anlatım Bozukluğu ünitesi kaldırılmış falan değil, DGS'de zaten hiç çıkmamış bir ünitedir. Sadece bir iki Sözcükte Anlam sorusu, Anlazım Bozukluğu ile ilişkilendirilmiştir ve bu soruların çözümü için de Anlatım Bozukluğu konusu hakimiyeti istenmemiştir.
Bu 4 üniteyi SORU DA ÇÖZEREK işlemeniz en fazla iki aydır. Dolayısıyla zaten DGS'deki zamanın çoğu da sürekli soru çözmeye ve hız kazanmaya yönelik çalışmalara harcanmaktadır.
Burada programın niteliğini, bireysel çalışmanızın ya da alacağınız kursun verimini büyük oranda bu planlama belirleyecektir.
Ne kadar tecrübeniz var?
Fazlasıyla...
Bir konuda uzmanlaşmak için en az 10.000 saat üzerinde çalışılması gerekmektedir.
Malcolm Gladwell
Önce sağlık, sonra başarı dileklerimle...
Savaş DOĞAN